Σελίδες

9.11.11

Βανίλια - Κανέλα!!

 

Βανίλια

Συνήθως νιώθουμε την έλλειψή της όταν, ψάχνοντας τα ντουλαπάκια της κουζίνας, ανακαλύπτουμε απογοητευμένοι ότι το κρυφό συστατικό του γλυκού που επρόκειτο να φτιάξουμε έχει τελειώσει. Η βανίλια φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να μαγεύει τον ανδρικό πληθυσμό και να δημιουργεί σε όσους την έχουν μυρίσει ή γευτεί συναισθήματα ασφάλειας, χαλάρωσης και απόλαυσης, δημιουργώντας μια αίσθηση ευ ζην. Η βασιλεία της είναι αναμφισβήτητη, από τις βρεφικές κρέμες ως τις μπογιές τοίχων και από τα αναψυκτικά τύπου κόλα ως τα καλλυντικά. Μεσίτες αρωματίζουν με βανίλια τα σπίτια που θα δείξουν σε επίδοξους αγοραστές και μαγαζιά γυναικείων ρούχων την ψεκάζουν στους χώρους τους, αφού έχει αποδειχτεί ότι η μυρωδιά της ανεβάζει κατακόρυφα τις πωλήσεις. Ανήκει στην «ιερή τετράδα» των τροπικών καρπών διαδεδομένης χρήσης μαζί με τη ζάχαρη, τον καφέ και τη σοκολάτα, ενώ συγχρόνως κατατάσσεται στα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου μαζί με το σαφράν και το κάρδαμο. Ανακαλύπτοντας τις επιδράσεις της πάνω μας και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τη διάθεσή μας, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί η ανθρωπότητα είναι, αιώνες τώρα, παραδομένη στη γοητεία της.

Από την ορχιδέα στο πιάτο μας
Το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη «vainilla», που σημαίνει «μικρό φασόλι». Κατάγεται από τους σπόρους του φυτού βανίλια, μιας ποικιλίας της οικογένειας των ορχιδέων. Παρότι υπάρχουν πάνω από εκατό είδη βανίλιας, αυτή που χρησιμοποιείται ευρύτερα στο εμπόριο είναι η vanilla planifolia, που περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες αιθέριου ελαίου. Η συγκεκριμένη αναρριχώμενη ορχιδέα είναι, όπως και οι άλλες του είδους της, πολυετές φυτό, στο οποίο ο καρπός αναπτύσσεται περίπου 5 χρόνια μετά την ανθοφορία. Τα «φασόλια» της βανίλιας, λίγο πριν την ωρίμανσή τους (τότε αποκτούν και το μαύρο τους χρώμα), απελευθερώνουν τη βανιλλίνη, η οποία είναι και η κύρια ένωση της βανίλιας. Προτού οι καρποί ωριμάσουν, συλλέγονται με το χέρι και στη συνέχεια, αφού βραχούν, υφίστανται ζύμωση για λίγες μέρες και μετά αποξήρανση στον ήλιο για αρκετές εβδομάδες, οπότε και αποκτούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους: το άρωμα, το σοκολατί χρώμα και την ελαιώδη υφή τους. Oι μικροί μαύροι σπόροι στο εσωτερικό της κάψας περιέχουν, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, από καθόλου έως ελάχιστο ποσοστό αιθέριου έλαιου φυσικής βανίλιας, αλλά, αν τους συναντήσετε στο γλυκό σας, αποτελούν ικανοποιητική ένδειξη ότι η αρωματική ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι φυσική. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι ο καρπός της βανίλιας, όσο είναι φρέσκος, δεν έχει άρωμα. Λόγω της ευρύτατης χρήσης της βανίλιας, στην οποία η παγκόσμια παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η βανιλλίνη -που χρησιμοποιείται κυρίως- παράγεται χημικά, με αποτέλεσμα να είναι σημαντικά φτηνότερη από την καθαρή φυσική βανίλια. Η γεύση της μπορεί να διαφέρει από εκείνη του φυσικού προϊόντος, καθώς περιέχει σειρά άλλων ενώσεων, αλλά παραμένει το ιδανικό υποκατάστατο.

Το μυστικό ποτό του Μοντεζούμαv
Μέχρι να συστήσουν οι Ισπανοί τη βανίλια στην Ευρώπη το 16ο αιώνα, καλλιεργούνταν μόνο στα μεξικανικά εδάφη, που ήταν και ο τόπος καταγωγής της. Oι αρχαίοι ινδιάνοι του Μεξικού θεωρούνται οι πρώτοι κλειδοκράτορες του μυστικού της βανίλιας, που διέρρευσε όταν ηττήθηκαν από τους Αζτέκους. Oι Αζτέκοι νικήθηκαν με τη σειρά τους από τους Ισπανούς, οι οποίοι και επέστρεψαν στην πατρική τους γη, φέρνοντας και τα πολύτιμα «φασόλια» της βανίλιας, που αναμεμειγμένα με κακάο, έφτιαχναν ένα ασυνήθιστο και ευχάριστο ποτό το οποίο γευόταν μόνο ο αυτοκράτορας του Μεξικού. Για την ακρίβεια, ο αμερικανός ιστορικός Γουίλιαμ Χίκλινγκ, αναφερόμενος στην κατάκτηση του Μεξικού, γράφει ότι ο αυτοκράτορας Μοντεζούμα έπινε αποκλειστικά το ποτό «τσοκολάτλ», ένα κρύο διάλυμα σοκολάτας που έλιωνε στο στόμα, αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά, συνήθεια που υιοθέτησαν στη συνέχεια οι ισπανοί ευγενείς. Σήμερα, η Μαδαγασκάρη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βανίλιας στον κόσμο, ενώ σημαντική είναι η παραγωγή βανίλιας σε Ινδονησία, Ταϊτή, Μπαλί, Μαυρίκιο και Ρεϋνιόν.

Oι θεραπευτικές ιδιότητες
Μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά οφέλη αποδίδονται στη βανίλια εδώ και αιώνες. Στην αρωματοθεραπεία, η βανίλια θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση και προτιμάται όταν κανείς θέλει να τονωθεί ενεργειακά. Όπως εμπειρικά όλοι γνωρίζουμε, η βανίλια είναι επίσης από τις πιο χαλαρωτικές και ευχάριστες οσμές, κάτι που έχει αποδειχτεί και από αμερικανική έρευνα που έγινε προ δεκαπενταετίας. Σε άλλο πείραμα, του λονδρέζικου νοσοκομείου «St. George’s», χρησιμοποίησαν έμπλαστρα βανίλιας σε ομάδα ανθρώπων που ήταν σε δίαιτα και παρατήρησαν ότι το άρωμά της προωθεί την απώλεια βάρους, μειώνοντας σημαντικά την όρεξη για γλυκά - κάτι που λέγεται ότι ισχύει και για τα κεριά βανίλιας, δίχως να έχει αποδειχτεί επιστημονικά. O κύριος χαρακτηρισμός της βανίλιας ως αφροδισιακού την ακολουθεί από την εποχή των Αζτέκων και επισφραγίστηκε από έρευνα του νευρολόγου Άλαν Χιρς στο Σικάγο, που απέδειξε την προτίμηση (τον ερωτικό ερεθισμό για την ακρίβεια) των ενήλικων ανδρών στη μυρωδιά της, σε σχέση με άλλες γλυκές μυρωδιές, όπως της λεβάντας, της κολοκυθόπιτας, της μαύρης γλυκόριζας και των ντόνατς. Επιπλέον, η βανίλια βοηθά τη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Δυο συνταγές που συμφέρουν
Με τις συνταγές που ακολουθούν μπορείτε, με λίγα «φασόλια» βανίλιας, να αρωματίζετε τα γλυκά και τα επιδόρπιά σας για πολύ καιρό.



Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
Βάλτε 1 «φασόλι» βανίλιας κομμένο στη μέση και σε κομματάκια μέσα σε 3 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατέψτε τα καλά. Φυλάξτε τη ζάχαρη με τα κομμάτια της βανίλιας σε αεροστεγές βαζάκι και μετά από 2 εβδομάδες προσθέστε τη στα γλυκά και τα επιδόρπιά σας ή για να αρωματίσετε τον καφέ. Μπορείτε ακόμα να τη συσκευάσετε όμορφα και να τη χαρίσετε στους αγαπημένους σας.

Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας
Το εκχύλισμα βανίλιας δεν έχει ημερομηνία λήξης και παλαιώνει σαν καλό κρασί. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως φυσικό αρωματικό σε μια σειρά συνταγών. Κόψτε 4 «φασόλια» βανίλιας στη μέση και μετά σε κομματάκια 2,5 εκ. και αφήστε τα σε ένα γυάλινο βαζάκι. Στη συνέχεια, γεμίστε το με 1/2 φλιτζάνι λικέρ μπράντι και αφήστε το να «κάτσει» από 1 έως 6 μήνες. Σουρώστε το λικέρ από τα κομματάκια και το εκχύλισμα βανίλιας είναι έτοιμο για χρήση. Θα το συντηρήσετε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, αλλά κατά προτίμηση όχι στο ψυγείο.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα «φασόλια» βανίλιας
Πώς να τα διαλέξετε. Τα «φασόλια» βανίλιας που θα αγοράσετε πρέπει να είναι ακέραια, να έχουν πλούσιο άρωμα και ελαιώδη υφή. Αποφύγετε αυτά που δεν μυρίζουν, είναι εύθραυστα, ξηρά ή μουχλιασμένα.
Τα είδη τους. Όπως είπαμε, ένα είδος βανίλιας χρησιμοποιείται περισσότερο στο εμπόριο ως αρωματικό και βελτιωτικό γεύσης: το είδος «Μπέρμπον» (vanilla planifolia). Τα «φασόλια» του είναι μακριά και λεπτά, με παχύ φλοιό και ισχυρό άρωμα. Ένα άλλο είδος βανίλιας, που είναι φαγώσιμο αλλά χρησιμοποιείται αισθητά λιγότερο, είναι τα «φασόλια» Ταϊτής. Αυτά είναι κοντύτερα, παχύτερα, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαιο βανίλιας στο εσωτερικό τους και λιγότερους σπόρους.
Πώς να τα συντηρήσετε. Τα «φασόλια» βανίλιας συντηρούνται σε δροσερά και σκιερά μέρη. Φροντίστε να τα φυλάξετε σε γυάλινα, αεροστεγή δοχεία.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε. Στην πραγματικότητα, όλος ο καρπός έχει άρωμα, οπότε μπορείτε να κόψετε το «φασόλι» σε κομματάκια και να το χρησιμοποιείτε σε συνταγές, όταν θέλετε να προσθέσετε γεύση. Άλλη ιδέα είναι να βάλετε ένα ολόκληρο «φασόλι» σε μια κανάτα με λεμονάδα ή κρασί για να δώσετε άρωμα. Τα «φασόλια» έχουν τόσο δυνατή γεύση, που δεν εξαντλείται μετά την πρώτη χρήση τους. Μπορείτε, λοιπόν, όταν τα ροφήματά σας τελειώνουν, να τα χρησιμοποιείτε ξανά, αφού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε. Όταν πια θα έχει απομείνει μόνο ο φλοιός, χωρίς δυνατό άρωμα, βάλτε τη βανίλια στο βαζάκι του καφέ ή της ζάχαρης και θα τα αρωματίσει διακριτικά.

Το παράδοξο της τιμής
Όταν κυκλώνες κατέστρεψαν το 2000 το ένα τρίτο της παραγωγής βανίλιας της Μαδαγασκάρης, η αγορά υπέστη ένα ισχυρό πλήγμα. Η τιμή της ανέβηκε κατακόρυφα και νέοι παραγωγοί βανίλιας εμφανίστηκαν στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότερες εταιρείες στρέφονταν στη χρήση συνθετικής βανίλιας (πάνω από το 90% της βανίλιας που χρησιμοποιείται σήμερα είναι συνθετική). Από το 2003, που το ένα κιλό βανίλιας άγγιξε τα 500 δολάρια, έως σήμερα, η αύξηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης από τους παραγωγούς τροφίμων, οδήγησε τις τιμές της φυσικής βανίλιας σε θεαματική πτώση.


Κανέλα, με δύο πρόσωπα
Tο άρωμα και η γεύση της μας φέρνουν στο νου την Ανατολή και ταυτόχρονα σπιτικό φαγητό. Η κανέλα -«γλυκιά και πικρή, όπως όλες οι γυναίκες»- είναι από τα μπαχαρικά που πάντα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις συνταγές. Συνήθως τη συναντάμε  σε φαγητά, γλυκά, ακόμα και ποτά, και καταφέρνει πάντα να κερδίζει τις εντυπώσεις, χαρίζοντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες.


Είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά και προέρχεται από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες. Μπορεί οι περισσότεροι να τη βάζουμε για άρωμα στον cappuccino μας, ωστόσο οι χρήσεις της δεν περιορίζονται εκεί. Ιδιαίτερα στις χώρες όπου καλλιεργείται, χρησιμοποιείται συχνά ο φλοιός της (σε ξυλάκια ή σκόνη) ως μπαχαρικό τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, αν το παρακάνουμε με την ποσότητα, θα μας αφήσει μια πικράδα στο στόμα.
Με τι ταιριάζει: Η σκόνη προσθέτει γεύση και άρωμα σε σοκολάτες, κουλουράκια, κέικ και μηλόπιτες, ενώ τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κομπόστες, τουρσιά, ακόμα και στην ετοιμασία ζεστής σοκολάτας και τσαγιού. Δίνει ιδιαίτερη νότα σε μαρινάτες, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στο ψάρι.

 
Άλλο κανέλα, άλλο κάσσια Συχνά η κανέλα συγχέεται με την κάσσια, ένα φυτό που συγγενεύει με την κανέλα και προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Η γεύση της είναι πιο δυνατή και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα δύο μπαχαρικά όταν είναι σε μορφή σκόνης. Ωστόσο, τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν από τα ξυλάκια κανέλας, επειδή είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από λεπτές στρώσεις.

Συνδυάστε τα!
Τα κανελογαρίφαλα είναι κλασικός συνδυασμός που συνοδεύει συχνά τα κοκκινιστά, τον κιμά, τα πιάτα με κρέας και κοτόπουλο και τα σιροπιαστά γλυκά. Στις περισσότερες συνταγές, τα συναντάμε μαζί, κάτι σαν το αλάτι και το πιπέρι, αλλά επειδή και τα δύο έχουν έντονη γεύση, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα.

Στην υγειά σας!
Όπως και όλα σχεδόν τα μπαχαρικά, έτσι και η κανέλα  έχ
ει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιεί ο άνθρωπος εδώ και αιώνες.
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας και ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, αν και συνήθως η ποσότητα που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας δεν είναι επαρκής. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. O αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, επειδή έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση. Όταν τη βάζουμε στα φαγητά, αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους. Τη βρίσκουμε επίσης στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, επειδή ανεβάζει τη θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές τις συνταγές τις ξέρετε;

Κανελάδα
Υλικά:

750 γρ. ζάχαρη 1,5 λίτρο νερό 4 ξυλάκια κανέλας 2 γαρίφαλα
Εκτέλεση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρίφαλα και προσθέτετε το νερό. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, και αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Μόλις γίνει παχύρρευστο το σιρόπι, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε την κανελάδα να κρυώσει και τη βάζετε σε μπουκάλια. Διατηρείται εντός ή εκτός ψυγείου.
Tip: Πίνεται σαν αναψυκτικό, μπορείτε να τη βάλετε στα παγωτά ή να τη σερβίρετε με κρύο νερό και παγάκια σαν γρανίτα.

Αρωματικό πιλάφι
Υλικά:

1½ φλιτζάνι ρύζι 1/2 φλιτζάνι σταφίδες 1/2 φλιτζάνι κάστανα 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί 1/2 κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι ζάχαρη 4 κουταλιές ελαιόλαδο 1/2 ματσάκι άνηθο Αλάτι lΠιπέρι
Εκτέλεση: Βάζετε τις σταφίδες με το κρασί να μουλιάσουν σε ένα μπολ για αρκετές ώρες και καβουρδίζετε το κουκουνάρι. Βράζετε τα κάστανα, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις σταφίδες με το κρασί, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τον άνηθο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν και βάζετε το ρύζι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.

Ινδικό κοτόπουλο
Υλικά:
4 φιλέτα κοτόπουλο 3 ντομάτες 1 κεσεδάκι γιαούρτι 4 σκελίδες σκόρδο 1 μεγάλο κρεμμύδι 1/2 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ 1 ξυλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο 7 σπόρους κάρδαμο 4 γαρίφαλα 1/2 κουταλάκι κάρι 2 φύλλα δάφνης 5 κουταλιές ελαιόλαδο Αλάτι
Εκτέλεση: Κόβετε τα φιλέτα σε μπουκιές. Λιώνετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το τζίντζερ και λίγο νερό μέχρι τα υλικά να γίνουν αλοιφή. Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τα φύλλα δάφνης, το κάρδαμο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαραθεί, βάζετε την πάστα που έχετε προηγουμένως φτιάξει και τον κόλιανδρο και ανακατεύετε για περίπου 1 λεπτό. Τρίβετε τις ντομάτες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και προσθέτετε τις μπουκιές κοτόπουλου, αλάτι και 1 ποτήρι νερό. Μόλις τα υλικά βράσουν, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε να μαλακώσει το κρέας, γυρίζοντάς το για να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, βγάζετε το καπάκι, ρίχνετε το γιαούρτι, ανακατεύετε απαλά και περιμένετε να δέσει η σάλτσα.

Eίναι πραγματικά ένα «θαυματουργό» μπαχαρικό, η μεθυστική ευωδιά του οποίου δίνει άλλη διάσταση στα φαγητά και τα γλυκά μας. Ποιός θα το περίμενε όμως ότι τα συστατικά του -φλαβονοειδή, πτητικά έλαια και η ενεργός ουσία ΜΗCP- αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο της εμφάνισής μας;

Μην βάζεις κανέλα μόνο στον
καφέ και τα γλυκά σου. Φτιάξε
θαυματουργές συνταγές και
ανανεώσου... φυσικά!

Γνώρισε λοιπόν τις θερμαντικές, αντισηπτικές αλλά και αντιγηραντικές ιδιότητες της καφέ καλλονής και βάλε τη στη ζωή σου! Αλήθεια, έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσες υπέροχες συνταγές ομορφιάς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου με κανέλα;

5 μοναδικές φυσικές συνταγές
Θερμαντικό scrub αδυνατίσματος
Θα χρειαστείς:
  • 1 κουτάλια κανέλα σκόνη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • Μισή κούπα λάδι κισσού
Κάνε μασάζ με το μίγμα στις περιοχές με τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα για 4-5 λεπτά, μέχρι το δέρμα να πάρει ένα απαλό ερυθρό χρώμα. Ξέπλυνε με άφθονο δροσερό νερό.
Ενυδατική αντιγηραντική μάσκα
Θα χρειαστείς:
  • 1/4 του κουταλιού κανέλα σκόνη
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 κουταλάκι λάδι ελιάς
Ανακατεύεις όλα μαζί τα υλικά και απλώνεις το μίγμα στο πρόσωπο και το λαιμό... αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνεις για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένεις με άφθονο δροσερό νερό.

Αντιρυτιδικό λάδι προσώπου
Θα χρειαστείς:
  • 7 κουταλιές λάδι αβοκάντο
  • 5 σταγόνες λάδι κανέλας
Βάζεις τα υλικά σε ένα γυάλινο βάζο και ανακινείς απαλά, το σκεπάζεις και περιμένεις για μια ώρα. Απλώνεις μια λεπτή στρώση στο πρόσωπο και το λαιμό κάθε δύο ημέρες, καλύτερα βραδινές ώρες, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις ρυτίδες και τις γραμμές έκφρασης...

Μάσκα ιδανική για την ακμή
Θα χρειαστείς:
  • 1/3 κουταλάκι λάδι κανέλας
  • 1 κουταλιά φρέσκο γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι φυσικό άργιλο σε σκόνη
Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί και απλώνεις τη μάσκα στο πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της κανέλας σε συνδυασμό με το γιαούρτι και το στυπτικό άργιλο βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση της ακμής.

Αρωματικό ενυδατικό βούτυρο σώματος
Θα χρειαστείς:
  • 1 φλιτζάνι αμυγδαλέλαιο
  • 1 κουταλιά βούτυρο κακάο
  • 1/2 κουταλιά κερί μέλισσας
  • 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας
Λιώνεις σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το κερί μέλισσας. Προσθέτεις το αμυγδαλέλαιο και βγάζεις το μίγμα από τη φωτιά. Περιμένεις ένα λεπτό και προσθέτεις ανακατεύοντας το αιθέριο έλαιο κανέλας. Αφήνεις το μίγμα για περίπου 30 λεπτά, μέχρις ότου δέσει το βούτυρο, και απλώνεις στην ξηρή επιδερμίδα με ελαφρύ μασάζ.

4 σχόλια:

  1. υπεροχα υλικα,απο ολες τις μεριες επιασα τον εαυτο μου να βαζω κανελα οχι μονο στα γλυκα και στο φαγητο..αλλα και στις κατασκευες που κανω..να σε καλα μας γεμισες υπεροχες μυρωδιες..καλη σου μερα..φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα κορίτσια!! είναι απίστευτη η μυρωδιά τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρελαινομαι για βανιλια αλλα και η κανελλα μου αρεσει!Ευχαριστουμε για τις συνταγες και την υπεροχη αυτη γεματη αρωματα αναρτηση !Περνα απο το σπιτακι μου σε περιμενει κατι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!