Σελίδες

14.3.12

Origami...τυλίξτε την τέχνη σε μια κόλλα χαρτί!!


Akira Yoshizawa: Το όνομα του Ιάπωνα καλλιτέχνη που γεννήθηκε ακριβώς σαν σήμερα 14 Μαρτίου πριν 101 χρόνια είναι απόλυτα ταυτισμένο με το οριγκάμι ή όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα την χαρτοδιπλωτική.
Το οριγκάμι είναι η τέχνητου διπλώματος χαρτιού. Είναι επινόηση των Ιαπώνων. Το οριγκάμι χρησιμοποιεί το δίπλωμα για την κατασκευή πολλών θεμάτων. Το κόψιμο δεν επιτρέπεται. Το οριγκάμι εξασκούνταν ήδη από την εποχή Edo (1603-1867).
Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α
Σήμερα η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον μεγάλο καλλιτέχνη, μετατρέποντας κάθε γράμμα του λογότυπού της σε μία αναδιπλούμενη σχεδίαση, τιμώντας τον καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη αυτή μορφή τέχνης.

Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης μετέτρεψε το οριγκάμι από χόμπι για τα παιδιά σε μια σοβαρή μορφή τέχνης και έγινε γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές του στο δίπλωμα χαρτιού.
 Η δουλειά του έχει εκτεθεί από όλο τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει πάνω από 18 βιβλία για τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Τα σχέδια του ξεπέρασαν τα 50.000 μοντέλα. Το 1983, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο έδωσε το όνομα του στο Τάγμα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μία από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί σε ένα ιαπωνικό πολίτη.


 Τις παλιές εκείνες εποχές που διπλώναμε σαΐτες και χάρτινα καραβάκια μαζί με άλλους τετράχρονους καλλιτέχνες στο νηπιαγωγείο, δεν φανταζόμασταν ότι αυτό που κάνουμε είναι μια πανάρχαια μορφή τέχνης. Δεν ξέραμε, ας πούμε, ότι οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Ασίας, και εντοπίζονται στην Ιαπωνία της δυναστείας Edo του 6ου αιώνα.
 Τι χαρτί θα χρειαστώ;
Ένα οποιοδήποτε τετράγωνο κομμάτι χαρτί αρκεί. Υπάρχουν και εξειδικευμένα χαρτιά για origami, τα οποία διευκολύνουν το έργο σας, αλλά το πιθανότερο είναι πως για να φτάσετε στο σημείο να τα παραγγείλετε online θα έχετε ήδη κολλήσει με το νέο σας χόμπι –και για να φτάσετε εδώ προφανώς θα ξεκινήσετε διπλώνοντας ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί.
Μπορώ να αυτοσχεδιάσω;
Προφανώς. Αν και, επειδή δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, υπάρχουν ορισμένες στάνταρ τεχνικές, τις οποίες πιθανότατα θα ακολουθήσετε. Μία από τις δημοφιλέστερες είναι αυτή που αναπτύχθηκε από τους Akira Yoshizawa και Samuel Randlett οι οποίοι εισήγαγαν, στα βιβλία τους, το σύστημα με τις γραμμές και τα τόξα που θα συναντήσετε στα περισσότερα διαγράμματα που κυκλοφορούν στο internet.
πηγές :
http://www.cretalive.gr/new/79936/technology/Afieroma_sto_dimiourgo_tou_origkami
 http://www.in2life.gr/delight/hobbies/articles/215390/article.aspx



3 σχόλια:

  1. Πολυ ωραία ανάρτηση!! Μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσε η ανάρτησή σου!Φτιάχνω κι εγώ οριγκάμι οπότε μπορείς να καταλάβεις οτι τη λάτρεψα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορείς να κολλήσεις πολύ εύκολα!! καλό απόγευμα κορίτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!