11.12.12

Our Swedish Christmas tree - Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες!

Το σπίτι μας ύστερα από 1 εβδομάδα που έχει περάσει από την μετακόμιση, είναι μέσα στις κούτες! Το δέντρο μας, παρόλο αυτά, είναι έτοιμο! Επίσης είναι έτοιμα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μας και πολύ φοβάμαι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φαγωθεί! Θα σας πω σε λίγο γι'αυτά! Λοιπόν πάμε πάλι στο δέντρο, φέτος πρώτη φορά  το στόλισε η μικρή της οικογενείας! Βάλαμε την κατάλληλη μουσική, από τον Ρούντολφ το ελαφάκι, μέχρι την Mariah Carey, χορό, τραγούδι και η κάμερα να γράφει! Κι όπως θα δείτε και στις εικόνες, χιονίζει μια εβδομάδα τώρα, εύχομαι να έχουμε White Christmas!




Και πάμε τώρα στα αγαπημένα μου γλυκά! Κάθε χρόνο δοκιμάζω διάφορες συνταγές, δεν μπορώ να πω ότι έμενα ευχαριστημένη. Φέτος όμως έκανα τα πιο νόστιμα που έχω φάει!! Είμαι ενθουσιασμένη, γιαυτό και αποφάσισα να περάσω τις συνταγές εδώ! Τα έφτιαξα αρκετά νωρίς, γιατί ήθελα να τα πάμε το περασμένο Σάββατο, σε ένα πάρτι και είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχαν! Άρεσαν πολύ στους Σουηδούς!

Υλικά για τα μελομακάρονα(της κουνιάδας):
3 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΛΑΔΙ ΦΥΤΙΚΟ
1 ΦΛ. ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
½ ΦΛ. ΚΟΝΙΑΚ
1 ΦΛ. ΖΑΧΑΡΗ
2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟ ΞΥΣΜΑ
8 ΦΛ. ΑΛΕΥΡΙ
1 ΦΛ. ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ
1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΑ
1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΓΑΡΥΓΑΛΛΟ
3 ΚΟΥΤ. ΚΟΦΤΕΣ BAKING POWDER
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΣΟΔΑ
ΚΑΡΥΔΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
ΣΙΡΟΠΙ: 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΜΕΛΙ, 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ, 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά μαζί, ανοίγουμε λακουβάκι και ρίχνουμε το λάδι, στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό με την σόδα που έχουμε αναμίξει. Πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, δεν χρειάζεται πολύ ώρα. Φτιάχνουμε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.  Τα αφήνουμε να κρυώσουν κι ωστόσο προετοιμάζουμε το σιρόπι. Κρύα μελομακάρονα, ζεστό σιρόπι, για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι, τα αφήνουμε περίπου 10 λεπτά. Εγώ τα δοκίμασα, γιατί ήθελα να είναι τραγανά αρκετά. Κονιάκ δεν είχα, οπότε συμπλήρωσα χυμό πορτοκάλι για να μην χαλάσω την σύσταση. 

Υλικά για τους κουραμπιέδες ( την αρχική συνταγή θα βρείτε εδώ):
640 γραμμάρια, βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μισό φυτικό- μισό γάλακτος.
μισό κιλό αμύγδαλα
3 κρόκους αυγών
1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φακελάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι, περισσεύει λιγότερο από μια κούπα.
Ροδόνερο
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν σε ένα ταψί στους 150C, με προσοχή να μην τα κάψουμε. Αφού κρυώσουν τα κομματιάζουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη ( ή στο χέρι όπως εγώ) και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους να αφρατέψει. Δεν χρειάζεται πλέον μίξερ, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι να αναμειχθούν. Δεν ζυμώνουμε πολύ, η ζύμη πρέπει είναι αφράτη και βουτυράτη, όχι σαν ζύμη για μπισκότα ή κουλουράκια. Μην θεωρήσετε ότι χρειάζεται κι άλλο αλεύρι, γιατί μετά θα σκληρύνουν πολύ. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα. Μετά πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180C για περίπου μισή ώρα. Αφού τους βγάλουμε από τον φούρνο ψεκάζουμε με ροδόνερο. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τους πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη. Όπως θα παρατηρήσετε την έχω αλλάξει λίγο την αρχική συνταγή από το blog, ήθελα οπωσδήποτε ροδόνερο. Ακολούθησα όμως πιστά τις οδηγίες και το αποτέλεσμα ήταν αφράτοι και τραγανοί!! 


24 σχόλια:

  1. Χριστίνα μου καλοφάγωτα τα γλυκίσματα και καλές γιορτές σας εύχομαι. Το δέντρο σας το στόλισε πολύ ωραία η κορούλα σου.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο το δεντράκι σας Χριστίνα! Χρυσοχέρα βλέπω με τα γλυκάκια σου, μύρισε Χριστούγεννα! Καλά να περάσετε, φιλιά! Βικτώρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο χρυσοχέρα μου! Φαίνονται υπέροχα!! και του χρόνου!

    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tέλεια και του χρόνου! Εμείς αύριο σκοπεύουμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονά μας και όπως το λές... μέχρι τα Χριστούγεννα μάλλον θα έχουν φαγωθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστινα μου τι ομορφο σουηδικο δεντρακι ειναι αυτο???Υπεροχα τα στολιδια σας,πεντανοστιμα τα γλυκακια σας....ετσι,να αρεσουν εκει στα ξενα τα ελληνικα γλυκακια μας....τυχερουληδες που χιονιζει...εμας εδω μας ενει λιωσει την βροχη...ασταματητα εδω και μερικες μερες,,,,χιονιζει στα βουνα,βρεχει στην Δραμα...φιλακια και καλες γιορτες αν δεν τα ξαναπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο στην μικρή της οικογένειας! Το δεντράκι σας είναι πολύ όμορφο και χαρούμενο. Ζήλεψα το χιόνι!!
    Καλοφάγωτα τα γλυκά σας! Και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ααα να το και το δεντράκι !! Είναι πανέμορφο με τα σολιδάκια του, καρδούλες, αστεράκια, όλα τα παιχνιδιάρικα :) και του χρόνου κοριτσάρα !
    Αλλά με έχεις βάλει σε μπρίζες να κάνω κουραμπιέδες. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.. μου έχουν λείψει τόσο πολύ ..
    Γειά στα χέρια σου, βάλε ζελατίνα από πάνω, γιατί δε βλέπω να κρατάν μεχρι τα Χριστούγεννα με τίποτα χεχε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου και χαίρομαι που σας άρεσαν!
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τί υπέροχο δεντράκι! καλοφάγωτα και αυτή η ασπρίλα πολύ μου αρέσει! Φιλιά πολλά και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ομορφα φαινονται ολα!! Και το δεντρακι (ωραια χρωματα) και τα γλυκακια σου!!! Μα αυτο που ζηλεψα περισσοτερο ειναι το χιονι!!!! :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλειο το δεντράκι, τα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικια καλούδια! Θα πρέπει να μοσχομύρισε το σπίτι! Αυτή άλλωστε είναι η μαγεία των γιορτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίο το νέο λουκ του μπλογκ Χριστίνα! Δεν ξέρω αν το έχεις καιρό, εγώ τώρα το βλέπω! Μ'αρέσεις περισσότερο από το προηγούμενο...Και τι νοστιμιές μας δείχνεις! Ανυπομονώ να στολίσω και εγώ, και να τρώω μελοκαρωνα στολίζοντας...χοχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το δέντρο τέλειο!Καλά για τους κουραμπιέδες τι να πω μου τρέχουν τα σάλια!!!
    Πόσο πολύ θέλω να χιονίσει και στην Θεσσαλονίκη!Προς το παρόν μόνο κρύο έχουμε!!:)
    Φιλια
    Ελλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κούτες...ξεκόυτες... μια χαρά σας βρίσκω!Όμορφο δεντράκι φτιάξατε και λιμπίζομαι τα μελομακάρονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το Σουιδικό δεντράκι είναι υπέροχο!!! τα γλυκάκια με την πατροπαράδοτη ελληνική συνταγή ολοκληρώνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα!!! Να το απολαύσετε το σπιτάκι σας!!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλοφάγωτα τα γλυκίσματα!! Και του χρόνου!! Το δεντράκι πολύ όμορφο!
    Βλέπω το χιόνι και ζηλεύω!! Θέλω κι εγώ!!! χιχι!
    Καλό βράδυ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καί τού χρόνου Χριστίνα!Θά κάνετε και λευκά Χριστούγεννα!!Καλοφάγωτα τά γιορτινά σου γλυκά!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάρα πολύ όμορφο δέντρο..τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες φαίνονται υπέροχοι!!
    Όλα είναι πανέμορφα, γιορτινά και λευκά...και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. χριστινακι και του χρονου με υγεια..ειναι πανεμορφο! και οι φωτος με τα γλυκισματα λιμπιστικοτατες..φιλακια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπράβο... και του χρόνου να είστε καλά! Και δεν πειράζει για τις κούτες.... είχατε ποτέ ένα τόσο πρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο ντεκόρ;;;;!!!!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ααα, τι ωραία που χιονίζει ...
    ΄Ομορφες φωτογραφίες, πολύ ωραίο δέντρο,
    καλημέρα σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολυ ωραιο τ δεντρο σας κ του χρονου με υγεια!!!κ εφτιαξα μελομακαρονα αλλα δεν μ πετυχαν πολυ θα δοκιμασω τ συνταγη αφου λες οτι βγηκαν ωραια!!!!καλες γιορτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το δεντράκι σας Χριστίνα είναι πολύ όμορφο, απλό και στυλάτο. Το λάτρεψα.
    Και εύγε που μάγεψες τους Σουηδούς με τα ελληνικά σου εδέσματα!
    Καλές γιορτές να περάσετε στην όμορφη και χιονισμένη Σουηδία! Να μας σκέφτεστε εδώ στην Ελλαδίτσα, όπως σε σκεφτόμαστε και εμείς!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πανέμορφο το δεντράκι σας!! Και του χρόνου με το καλό!! Τα δικά μου πάντως τα μελομακάρονα έχουν τελειώσει εδώ και μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!