29.6.11

Δώστε στο σπίτι σας natural look!

Με τη βοήθεια των φυσικών υλικών και τη δική μας φαντασία μπορούμε να χαρίσουμε στο σπίτι μας τη γοητεία της απλότητας!
Η χρήση των φυσικών υλικών για την επίπλωση, τη διακόσμηση και γενικότερα τη διμιουργία μιας "γλυκιάς" ατμόσφαιρας στο σπίτι και στους χώρους που αγαπάμε είναι πλέον η απόλυτη τάση σε κάθε σημείο του πλανήτη.
φυσικά, όταν μιλάμε για natural look, δεν εννοούμε ότι θα πρέπει να μοιάζει το σπίτι με...ορεινό καταφύγιο ή χιονοδρομικό σαλέ. Απλά μιλάμε για χρήση φυσικών υλικών σε ισορροπημένους συνδυασμούς, με τα σύγχρονα και εξελιγμένα τεχνολογικά υλικά, έχοντας ως αποτέλεσμα μια διακοσμητική εικόνα ως απολαυστική, που χαρίζει ηρεμία, άνεση και κυρίως, καλαισθησία στην καθημερινότητά μας. Είτε πρόκειται για σπίτια στην πόλη είτε για εξοχικά, η χρήση του ξύλου, της πέτρας, του δέρματος, των φυσικών ινών, των υφασμάτων από βαμβάκι ή μαλλί, του γυαλιού, του λινού και άλλων, φυσικά επεξαργασμένων υλικών βοηθά στη δημιουργία ιδανικών χώρων- "καταφυγίων" από τις εικόνες αισθητικής ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι, θα υιοθετήσουμε μια διαφορετική ποιότητα ζωής, που εξυμνεί την απλότητα, τη λιτή, αλλά όχι αφαιρετική γοητεία των χειροποίητων κομματιών,την άνεση και τη ζεστασιά του γυαλιστερού ξύλου, του μαλακού δέρματος, των επίπλων από μπαμπού, ρατάν, ξύλο wenge ή άλλα "εξωτικά" υλικά, καθώς και κομματιών στα οποία η πατίνα του χρόνου απλώς πρόσθεσε περισσότερη γοητεία.
Η δημιουργία εσωτερικών χώρων που είναι ταυτόχρονα απλοί και σοφιστικέ, άνετοι και λειτουργικοί,αλλά πάντα ενταγμένοι σ' ένα natural στυλ, αποτελεί μια γοητευτική διακοσμητική περιπέτεια, η οποία χρειάζεται φαντασία, αγάπη για τη φύση, σεβασμό στο περιβάλλον και κυρίως διάθεση...εξερεύνησης. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι εντυπωσιακό και κυρίως θα έχει στοιχεία της προσωπικότητάς μας, ενώ ο χώρος μας δεν θ' αποτελεί απλώς την εκδοχή ενός σημερινού, μοντέρνου σπιτιού επηρεασμένου από τις διακοσμητικές τάσεις της εποχής και εστιασμένου στη χρήση φυσικών υλικών, απλού design και οργανικής φόρμας. Το natural style θα έχει την προσωπική μας σφραγίδα και κυρίως θα αποτελεί τον καμβά όπου θ΄αποτυπώνονται η έμπνευση και η αγάπη για τα όμορφα πράγματα, την χειροτεχνία και την έξυπνη ανάμειξη τέχνης και καθημερινής ζωής.
Το δέρμα: διακριτική πολυτέλεια...
Η επίπλωση από δέρμα προσδίδει στο χώρο αέρα διακριτικότητας, φέρνοντας ίσως στο μυαλό εικόνες από λέσχες αντρών, παλιές βιβλιοθήκες και ακριβά αυτοκίνητα.
Η επιφάνεια ενός δερμάτινου επίπλου, είτε είναι απαλή και γυαλιστερή είτε ματ και "άγρια", έχει μοναδική γοητεία, ενώ η αίσθηση της αφής βελτιώνεται και γίνεται όλο και πιο ελκυστική όσο περνάει ο καιρός, γιατί δημιουργείται μια πατίνα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την επιφάνεια του ξύλου.
Το ξύλο: ευελιξία στη χρήση του...
Το πιο πολύτιμο, εύκολα κατεργάσιμο, πολυδιάστατο και ευέλικτο υλικό που υπάρχει στη φύση είναι το ξύλο! Χιλιάδες προιόντα παράγονται από αυτό, ενώ η ομορφιά του και η πρακτικότητα στη χρήση του το καθιστούν Νο1 στις προτιμήσεις των αρχιτεκτόνων, των διακοσμητών και όσων ασχολούνται με την  χειροτεχνία και τις καλές τέχνες. Ακριβώς όπως και οι μικροσκοπικοί κόκκοι της άμμου, έτσι και η επιφάνεια του ξύλου έχει την καταλυτική δύναμη μιας abstract (αφηρημένης) ζωγραφιάς. Η επικάλυψη πατωμάτων, επίπλων ή ντουλαπιών με καρυδιά, βελανιδιά και κερασιά δημιουργεί υπέροχα αποτελέσματα.
Φυσικά υφάσματα : ανθεκτικά και υγιεινά...
Η επέμβαση της τεχνολογίας στις ίνες που δημιουγούνται από ανθρώπινο χέρι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα: τα υφάσματα αντιδρούν στο φως και την υγρασία, είναι πολύ ανθεκτικά, ενώ εμπεριέχουν ακόμη και φυτικές ίνες. Από την άλη πλευρά, όμως, παραβλέποντας τους "θριάμβους" της τεχνολογίας, εμείς ακόμη επιδιώκουμε την αμεσότερη επαφή με τη φύση. Η σχέση αγάπης που έχουμε με το λινό, το μαλλί, το βαμβάκι και το μετάξι συνεχίζεται ανεμπόδιστη από τα χημικά και μηχανολογικά "θαύματα". Βέβαια είναι ευπρόσδεκτες η εξέλιξη και οι δυκολίες που μας παρέχει, αλλά πάντα σε σωστές δόσεις και σε ισορροπημένη σχέση με τα φυσικά υλικά. Άλλωστε, οι φυσικές ίνες έχουν βρει τη θέση τους που τους αξίζει σε πάρα πολλά σημεία του σπιτιού ως υφάσματα, χαλιά, καλύμματα, πλεκτές κατασκευές ή επικαλύψεις πατωμάτων. Εάν πούμε "ναι", λοιπόν, στα υλικά που προέρχοντα κατευθείαν από τη φύση και τα χρησιμποιήσουμε ώς άξονα της αισθητικης του χώρου μας, θ'ανακαλύψουμε το δικό μας αγαπημένο natural style!
4 μυστικά για natural look
Τα φυσικά υλικά είναι το ιδανικότερο μέσον-εργαλείο προκειμένου να κάνουμε "μεταμορφώσεις". Για παράδειγμα, μπορούμε να μετατρέψουμε ένα παλιό σπίτι ή μια εξοχική κατοικία σε εξαιρετικά κομψό χώρο.
Στο πάτωμα, εάν δεν χρησιμοποιήσουμε ξύλο, τότε ιδανική λύση είναι η πέτρα, το μάρμαρο ή τα ψημένα πλακάκια. Γυαλιστερά ή ματ, τα υλικά αυτά προσθέτουν ένα αρχιτεκτονικό μεγαλείο στο χώρο και αμέσως "στρώνουν" τον ιδανικό καμβά για να στήσουμε το natural σκηνικό μας!
Επίσης, σ''ενα εξοχικό σπίτι ο συνδιασμός γυαλιστερού πατώματος και μεσοτοιχιών ή ειδικών κατασκευών με κόκκινα τούβλα- πέτρες δημιουργεί ενδιαφέρουσες αντιθέσεις. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν επικαλύψουμε τους τοίχους με ανάλογα πάνελ από ξύλο ή άλλα φυσικά υλικά.
Τα υφάσματα από φυσικά υλικά προσφέρουν άνεση και χαλάρωση. Ένα μάλινο χαλί ή ένα ethnic κιλίμι επάνω σε μαρμάρινο ή πέτρινο πάτωμα δημιουργεί μια "νησίδα" ζεστασιάς και φυσικής ομορφιάς στο χώρο.
Οι καναπέδες και οι πολυθρόνες με χερούλια μπορούν,εάν καλυφθούν με λινά υφάσματα στο χρώμα της πέτρας ή της άμμου, να ενισχύσουν τη λιτή ομορφιά των υπολοίπων επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων από φυσικά υλικά. 




6 σχόλια:

  1. Υπέροχη ανάρτηση!!
    Αν και το δέρμα μου φαίνεται κάπως "βαρύ" υλικό,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ως προς την ευελιξία του ξύλου,αλλά και τη ζεστή διαμόρφωση του χώρου εξαιτίας των φυσικών υφασμάτων!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι...όμως το δέρμα σε μικρές δόσεις και σε γλυκά χρώματα δίνει μια ωραία αίσθηση!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. της ιδιας αποψης ειμαι και εγω ,τα φυσικα υλικα ειναι πιο ζεστα
    στους μπεζ καναπεδες του σπιτιου μου βαζω σαν ρηχταρι υφαντα απο μαλλι τον χειμωνα και βαμβακερα το καλοκαιρι και για να μην λερωνουν με την χρηση αλλα και γιατι μου αρεσει η αισθηση που εχουν
    να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστινάκι μου καλώς σε βρήκα στο όμορφο και στιλάτο μπορώ να πω blog σου!!!
    Χρήσιμες και πολύτιμες οι συμβουλές σου,ευχαριστούμε που της μοιράζεσαι μαζί μας!!
    Πολλά φιλιά και ευχαριστώ πολύ για τις ευχές που μου άφησες στο blog μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστίνα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Το δικό σου ήταν απο τα πρωτα μου ευχολόγια!!! Μάθαινα ακόμα! Πολύ ενδιαφέρον το blog σου!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστώ κορίτσια για τα καλά σας λόγια,φιλάκια πολλά! βίκυ μου είδα ότι έχεις κάνει μεγάλη πρόοδο!!μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!