21.11.11

Μini Design!


Όταν το design επιστρέφει στην εποχή της αθωότητας, σίγουρα το κάνει με στυλ. Οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές δημιουργούν για τα παιδιά αποδεικνύοντας ότι πραγματικά η αισθητική δεν έχει ηλικία.
Τα έπιπλα, τα φωτιστικά και τα αντικείμενα του παιδικού δωματίου δεν είναι απαραίτητο να είναι εμπνευσμένα από παραμύθια. Αυτό πίστευαν οι Charles και Ray Eames, που πρώτοι ασχολήθηκαν σοβαρά με το παιδικό design, τη δεκαετία του ‘50. Για πολλά χρόνια, η εταιρεία Vitra έχει στην παραγωγή τη δική τους παιδική καρέκλα «Children's Chair With Stool» και την κρεμάστρα «Hang it All». Η επετειακή έκδοση του πλαστικού «Eames Elephant», που σχεδιάστηκε σε ξύλο το 1945, έκανε τον οίκο ευρύτερα γνωστό για τα παιδικά του έπιπλα, αλλά και για τα ρολόγια τοίχου «Zoo Times» του George Nelson.
H πιο πρόσφατη άφιξη στη συλλογή του οίκου είναι η επική καρέκλα του Verner Panton με τη «Mini Panton», που μπήκε στην παραγωγή από το 2006.Aλλά και ο οίκος Knoll τιμάει το παιδικό design με την παραγωγή επίπλων σε μίνι διαστάσεις, σε σχέδια μοντέρνων κλασικών. Η καρέκλα «Barcelona» του Mies van der Rohe, το side table??, αλλά και η «Womb Chair» του Eero Saarinen, που σχεδιάστηκαν το 1948, είναι μερικά μόνο από τα έπιπλα που μπορούν να απολαμβάνουν στα μέτρα τους οι μικροί design lovers.Την επιρροή του μοντερνισμού δεν αρνούνται και νεότεροι οίκοι με πιο φρέσκες και παιχνιδιάρικες ιδέες, όπως ο οίκος Μagis που λατρεύει τα παιδιά. Το «Paradise Tree» του Oiva Toikka είναι ένας εξαιρετικός καλόγερος για το παιδικό δωμάτιο και η «Villa Julia» που σχεδίασε ο Javier Mariscal από χοντρό χαρτόνι γίνεται το αγαπημένο σπιτάκι των παιδιών το οποίο μπορούν να διακοσμήσουν με διάφορα αυτοκόλλητα που περιέχονται στη συσκευασία. Ο ίδιος σχεδιαστής υπογράφει και τα χαλιά «Bichos y Flores» του οίκου Nanimarquina. Με μότο «θα πάω να παίξω με τους φίλους μου που ζουν στο χαλί μου», δημιούργησε ακανόνιστους κύκλους με χαρακτήρες από προσωπικές του ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών. Φυσικά, δεν προορίζονται μόνο για το παιδικό δωμάτιο, όπως και το «Mickey's Ribbon Stool» που σχεδίασε η εταιρεία Νendo για την Cappellini. Εδώ έχουμε την εισβολή της παιδικότητας στο χώρο των μεγάλων. Άλλωστε, αυτά τα όρια δεν είναι ποτέ σαφή.
Το παιχνίδι «Plane 2» του Ole Sondergaard για τον οίκο Normann Copenhagen έχει γίνει το αγαπημένο αεροπλανάκι αγοριών και μπαμπάδων, καθώς διαθέτει αυτή την αίσθηση ελευθερίας που δημιουργούν τα αεροπλάνα και την αφέλεια της παιδικότητας του παιχνιδιού.Το παιδικό design αποκτά δυναμική και το γεγονός ότι σημαντικοί σχεδιαστές δημιουργούν για τους μικρούς μας φίλους αποτελεί απόδειξη της δύναμης και της εξέλιξής του.

 πηγή: www.deconow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!