22.10.11

Hyacinthus Orientalis !!!

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πολύ ωραίο ζουμπούλι...τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να το φυτέψετε!
Το ζουμπούλι είναι ένα άνθος της οικογένειας των Λιριίδων ή Λειριίδων (Liliaceae). Διεγείρει έντονα τις αισθήσεις της όσφρησης και της όρασης και είναι κατάλληλο για τον κήπο, αλλά και για σπίτι.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα μωβ, άσπρο, ροζ μ’ όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις.
Στο κήπο φυτεύουμε τους βολβούς το  φθινόπωρο σε βάθος 15-20 πόντους, ώστε να σκεπαστούν καλά, φροντίζοντας να μη  λείπει  το νερό (όχι υπερβολικό, γιατί μπορεί να σαπίσει). Οι βολβοί του είναι καλοσχηματισμένοι. Το Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα απολαύσουμε τα ωραία και ευωδιαστά άνθη του υάκινθου.
Για το σπίτι  τώρα, θα πρέπει  να τοποθετήσουμε τη γλάστρα για 2 μήνες σε σκοτεινό και κρύο μέρος (10 βαθμούς C) μέχρι να  πεταχτούν τα πρώτα φύλλα και να φθάσουν τα 5 εκατοστά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε φωτεινό μέρος, ώστε να βοηθήσουμε τη φωτοσύνθεση για την παραγωγή της χλωροφύλλης. Το πότισμα να είναι κανονικό, ώστε να μην διψάσουν, αλλά ούτε και να σαπίσουν. Έτσι, από το μήνα Δεκέμβριο θα έχουμε τα ζουμπούλια μας ανθισμένα.
Μπορούμε αντί για γλάστρα, να χρησιμοποιήσουμε γυάλες. Στην περίπτωση αυτή, το σκοτάδι πρέπει να είναι απόλυτο, μέχρι να πετάξει τα πρώτα φύλλα και το νερό δεν πρέπει ν’ ακουμπά τους βολβούς. Όταν πεταχτούν τα πρώτα φύλλα, τα μεταφέρουμε σε φωτεινό, αλλά κρύο δωμάτιο.
Μετά την πρώτη άνθιση τους, την επόμενη χρονιά για καλύτερη ανθοφορία, αποθηκεύουμε τους βολβούς  σε ποταμίσια άμμο ή ροκανίδια, πάντα όμως σε σκοτεινό και κρύο μέρος. Αυτή η τακτική ακολουθείται και στις τρεις περιπτώσεις, γιατί αν τα αφήσουμε στο χώμα, κινδυνεύουν να καταστραφούν από σκουλήκια, ξηρασία, κλπ.

6 σχόλια:

  1. Yπέροχες ιδέες. Εγώ έχω κάνει αυτό με τη γυάλα κι ευελπιστώ μες τα Χριστούγεννα να έχω αποτελέσματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφες ιδέες και τι καλοστημένο σπιτάκι είναι αυτό? Μπράβο Χριστίνα, θα τα λέμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζουμπουλια!!!!!Υπεροχα αλλα δεν τα καταφερα ποτε μαζι τους.....Μου εφτιαξες την ημερα που τα ειδα!!!Φιλια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τί όμορφα χρώματα... Τα ζουμπούλια είναι από τα πιο όμορφα λουλούδια!! Μου 'βαλες ιδέες τώρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας, έχω κάποια κασπώ στο σπίτι και θα ήθελα να βάλω λουλουδάκια μέσα ώστε να ομορφίνουν τον χώρο αλλά και γιατί μου αρέσουν πολύ και η ιδέα με τα ζουμπούλια μου αρέσουν πολύ .... εκτός απο αυτά έχετε να μου προτείνεται και κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου θα είναι μια χαρά,σου προτείνω μερικά...Σανσεβέρια, βριέσια, ορχιδέες, αφρικανική βιολέτα.

    φιλάκια μπλογκοφιλενάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!