3.6.13

Sundays are good for apple pie!!!

Σήμερα θα σας δείξω μια τάρτα, την οποία ακόμα δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω, μου την είχατε ζητήσει όμως στην σελίδα  μου στο Fb εδώ και καιρό, κι όλο έλεγα να την κάνω. Επειδή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμα, θα δείτε τις ( σίγουρα πολύ καλύτερες από τις δικές 
μου) φώτο από ένα υπέροχο blog, με πολύ ωραίες συνταγές. Επειδή για μένα τάρτα μήλου ή μηλόπιτα, σημαίνει πολύ κανέλα, σίγουρα θα πρόσθετα στην συνταγή, γούστα όμως είναι αυτά, έτσι δεν είναι??? Πάμε τώρα στην συνταγή, όποιος την δοκιμάσει, περιμένω εντυπώσεις!

Υλικά:

Για τη ζύμη:
2 κουταλιές της σούπας (20γρ) τεμαχισμένα αμύγδαλα.
1/2 (60γρ) φλιτζάνι ζάχαρη άχνη.
60γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου.
Μία πρέζα αλάτι.
3/4 φλιτζανιού (90γρ) αλεύρι.
1 κρόκο αυγού.

Για τη σάλτσα μήλου: (μπορείτε να την φτιάξετε μέχρι και 2 ημέρες πριν)
1 βανίλια.
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
6 μέτρια μήλα Golden Delicious.
60 έως 80 ml νερό.

Για την επικάλυψη με μήλα:
2 κουταλιές της σούπας (15gr) κρυσταλλική ζάχαρη.
ξύσμα από μισό λεμόνι.
2-3 μέτρια μήλα.
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια.


Προετοιμασία:

Τρίβουμε τα αμύγδαλα και 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη στο multi,μέχρι να γίνουν σκόνη. Στο μίξερ με τα εξαρτήματα για ζύμη, βάζουμε το βούτυρο, τα τριμμένα αμύγδαλα και το αλάτι να αφρατέψουν. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα υπόλοιπα, ζάχαρη άχνη, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη, την βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες ή όλη τη νύχτα.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε δύο φύλλα από πλαστικό περιτύλιγμα ή λαδόκολλα και ανοίξτε την σε πάχος 3εκ. πάχος.
Τοποθετήστε την σε 20εκ. ταρτιέρα και κόψτε τις άκρες. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι και βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 2 ώρες. (Μπορείτε να καταψύξετε τη ζύμη στην ταρτιέρα, σε αυτό το σημείο και αφήστε να αποψυχθεί στο ψυγείο, όταν θα θέλετε να την φτιάξετε).
Εν τω μεταξύ, ξεκινάτε την προετοιμασία της σάλτσας μήλου.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε την βανίλια μαζί με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ψιλοκόψτε τα μήλα. Προσθέστε τα στο μείγμα βανίλιας και ζάχαρης μαζί με το νερό και αφήστε το να σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και το αφήνετε, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχετε κάθε 20 λεπτά και προσθέτετε νερό στο μείγμα, αν χρειάζεται, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα χρειαστούμε περίπου 1 1/2 φλιτζάνι σάλτσας μήλου για την τάρτα.

Σε αυτό το σημείο προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μικρό μπολ, βάλτε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, έτσι ώστε τα εσπεριδοειδή φυσικά έλαια να δώσουν γεύση στη ζάχαρη.
Καθαρίζετε το κέντρο των μήλων από τα κουκούτσια και κόβετε σε λεπτές φέτες τα μήλα. Τακτοποιούμε τις φέτες πάνω από την σάλτσα μήλου(κομπόστα) και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τη ζάχαρη. Τέλος βάζουμε το βούτυρο πάνω από τα μήλα σε κομματάκια.
Ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η τάρτα.


Πηγή: www.tarteletteblog.com




8 σχόλια:

  1. Λαχταριστή η μηλόπιτα που μας δείχνεις Χριστίνα! κι`εγώ θα την προτιμούσα με λίγη κανελίτσα...
    Καλή επιτυχία εύχομαι και στην δική σου!
    Οι φωτό Χριστίνα από ποιό μπλογκ είναι;
    Όμορφη μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαμ γιαμ γιαμ!!!! Και να φανταστείς ότι έχω χρόνια να φάω. Ευκαιρία λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο καιρό έχω να κάνω μηλόπιτα? Ούτε που θυμάμαι!!!
    Καλή μας επιτυχία και ασφαλώς καλή μας όρεξη!
    Φιλάκια!!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα Χριστίνα!Τήν ζήλεψα τήν τάρτα μήλου!!Θεσπέσια!!!Καλό καλοκαιράκι!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή..... Φαίνεται πεντανόστιμη!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστινάκι, αυτό δεν είναι μηλόπιτα είναι έργο τέχνης που έφτιαξε η κοπέλα! Εννοείται κανελίτσα είναι απαραίτητη, γίνεται μήλο δίχως κανέλα;
    Έκανα το χειμώνα πολλές, τώρα είπα να το ρίξω στα γιαούρτια ;)
    Αλλά φαίνεται τρελά νόστιμη !!
    Φιλάκια πολλά κορίτσι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν εχω δει πιο ομορφη μηλοπιτα! Φυλαω τη συνταγη για να τη δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!