19.3.10

Πως φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους!

Ένα ωραίο άρθρο για τη φωτογραφία...


Πώς φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους (Από την Μαίρη Υφαντή)


Τα λουλούδια πάντα τραβούν την προσοχή μας, είτε στη φύση είτε σε ένα βάζο. Τα ιδιαίτερα σχήματα και χρώματά τους κάνουν τα λουλούδια ένα από τα αγαπημένα θέματα φωτογραφίας.Aπλοποιήστε το φόντο

Προσπαθήστε να δείτε το θέμα σας από μία οπτική γωνία που του επιτρέπει να ξεχωρίζει από το φόντο. Προτιμήστε το φόντο να είναι απλό και κατά προτίμηση μονόχρωμο. Αποφύγετε εκείνα τα στοιχεία του φόντου που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή μακριά από το θέμα σας. Αν έχετε τη δυνατότητα, τοποθετήστε ένα μονόχρωμο χαρτόνι πίσω από το λουλούδι ή το φυτό.

Επίσης, αν ο αέρας κουνά το λουλούδι και δεν σας επιτρέπει να φωτογραφήσετε, χρησιμοποιείστε κάποιο τεχνητό εμπόδιο (π.χ. μία ομπρέλα ή ένα άλλο χαρτόνι) για να σταματήσετε την κίνηση του φυτού. Ρυθμίστε την οπτική σας γωνία έτσι ώστε το εμπόδιο να μην φαίνεται στη φωτογραφία.

Ζουμ

Τα λουλούδια είναι το θέμα που θα σας κάνει να εκτιμήσετε τις δυνατότητες ζουμ της φωτογραφικής σας μηχανής. Ειδικά για τα λουλούδια, θα σας φανούν χρήσιμοι και κάποιοι ειδικοί φακοί για κοντινές λήψεις. Πλησιάστε λοιπόν το θέμα σας όσο περισσότερο μπορείτε και κάντε ζουμ. Το θέμα σας θα πρέπει να γεμίζει το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να πιάσετε όλο το λουλούδι στη φωτογραφία (π.χ. μπορεί να φωτογραφίζετε μόνο το κέντρο του ή μία μέλισσα πάνω στη γύρη, ή μία σταγόνα βροχής που κυλάει σε ένα μόνο πέταλο του λουλουδιού).

Επιλέξτε διαφορετικές οπτικές γωνίες

Η διαφορετική οπτική γωνία μπορεί να κάνει μία απλή φωτογραφία ένα έργο τέχνης. Τολμήστε λοιπόν να δείτε το θέμα σας με διαφορετικό μάτι. Κοιτάξτε το λουλούδι όπως στέκεστε από πάνω του, γονατίστε στο επίπεδο των λουλουδιών, ξαπλώστε κάτω ανάμεσα στα λουλούδια και φωτογραφήστε τα με φόντο το γαλάζιο του ουρανού. Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει με την πρωτοτυπία του.

Αξιοποιήστε το φως

Κοιτάξτε προσεκτικά το λουλούδι/θέμα σας. Κοιτάξτε το από διαφορετικές γωνίες ώστε να βρείτε εκείνη που το κολακεύει περισσότερο. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φωτισμό. Το γλυκό φως του ηλιοβασιλέματος και της αυγής, δίνει σε όλα τα θέματα μία «μαγική» άποψη. Οι τόνοι στα χρώματα των λουλουδιών αναμειγνύονται πιο εύκολα στη φωτογραφία δίνοντας μία παραμυθένια διάσταση στο θέμα σας. Το φως σε ημέρες με συννεφιά επιτρέπει να αποτυπωθούν ακόμη περισσότερες διακυμάνσεις του χρώματος στα πέταλα του λουλουδιού.

Κήποι

Προσπαθήστε να εντάξετε στη φωτογραφία σας τη συνολική εικόνα του κήπου. Ιδανικά θα πρέπει να στέκεστε αρκετά ψηλότερα από το επίπεδο του κήπου για να μπορέσετε να αιχμαλωτίσετε όλη του την έκταση μέσα στο φακό σας. Για να προσθέσετε βάθος στη φωτογραφία σας, κάντε focus σε κάποιο κοντινό λουλούδι ή κάποια άλλη εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Το βασικό σας θέμα θα δείξει πολύ όμορφα αν δεν βρίσκεται ακριβώς στη μέση της φωτογραφίας. Κάντε focus στο βασικό θέμα και αφήστε τα υπόλοιπα στοιχεία του τοπίου να δέσουν τη φωτογραφία σας.

Εναλλαγές εποχών

Τίποτα δεν περιγράφει καλύτερα από τα φυτά τις εποχές του χρόνου. Μικρά πράσινα βλαστάρια στις αρχές της άνοιξης, ολάνθιστοι θάμνοι το Μάιο, κιτρινισμένα φύλλα τον Οκτώβρη και γυμνά κλαδιά σκεπασμένα με χιόνι τον Ιανουάριο. Επιλέξτε το ίδιο σημείο/οπτική γωνία και βγάζετε την ίδια φωτογραφία σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι εναλλαγές των εποχών θα παρελάσουν μπροστά από τα μάτια σας γυρνώντας τις σελίδες ενός άλμπουμ.

Ανακαλύψτε τις εικόνες

Εκπαιδεύστε το μάτι σας να εντοπίζει σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Στους περισσότερους κήπους ή στη φύση, θα εντοπίσετε σημεία με διαφορετικά λουλούδια στο ίδιο χρώμα ή εντυπωσιακές αντιθέσεις χρωμάτων σε λουλούδια και φύλλωμα. Ενας μικρός καταρράκτης στη φύση, ένα ρυάκι, ένα συντριβάνι ή μία λιμνούλα με νούφαρα σε κάποιον κήπο αποτελούν όμορφα θέματα για φωτογραφίες. Πάντα να κοιτάζετε το τοπίο σαν κάτι καινούργιο που περιμένει να το ανακαλύψετε.

Δημιουργήστε το άλμπουμ του κήπου σας

Αν ασχολείστε με την κηπουρική, τότε σίγουρα ο κήπος σας δικαιούται το δικό του άλμπουμ φωτογραφιών. Βγάλτε φωτογραφίες των καινούργιων φυτών μόλις τα αγοράσετε και σημειώστε την ημερομηνία. Μετά από καιρό φωτογραφήστε και πάλι το ίδιο φυτό και βάλτε τη φωτογραφία δίπλα στην αρχική, ή φωτογραφήστε το φυτό σε διαφορετικές εποχές και φάσεις ανάπτυξης (π.χ. ανθισμένο). Φωτογραφήστε σημεία του κήπου σας που είναι όμορφα ή εκείνα τα σημεία που θέλετε να βελτιώσετε του χρόνου ώστε να κάνετε αντίστοιχες επιλογές φυτών. Και μην ξεχνάτε τη φωτογραφία του κηπουρού . . . βάλτε φωτογραφίες του κηπουρού μαζί με τα φυτά του.

2 σχόλια:

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!