13.3.12

Μαροκινό στυλ !!

Φωλιασμένο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, Ατλαντικού και  Μεσογείου, το Μαρόκο είναι μια χώρα της ανάμειξης, επηρεάζεται από τις πολλές κουλτούρες γύρω από αυτό. Ενεργώντας ως ένα σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου, η μαροκινή διακόσμηση συνδυάζει στυλ από τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία από τα βορειοδυτικά, με έντονα μεσογειακά, αφρικανικά, περσικά, και ισλαμικές επιρροές από νότια και ανατολικά. Αυτό οδηγεί σε ένα μοναδικό και εμπνευσμένο στυλ.

Ο καυτός αφρικάνικος ήλιος προκαλεί Μαροκινούς να φέρουν την ύπαιθρο μέσα, όπου μπορούν να απολαύσουν μια εξωτική όαση εμπνευσμένη από το τοπίο γύρω τους, σε δροσερή άνεση. Ζωηρά χρώματα αναμειγνύονται σε έπιπλα και αξεσουάρ, γλάστρες με φυτά, και απαλό φωτισμό, ώστε να επιτευχθεί η τέλεια εσωτερική όαση.
Από τις αστραφτερές ακτές της Καζαμπλάνκα  και τα μπαχαρικά που αποπνέει ο αέρας στα παζάρια στο Μαρακές, η έμπνευση μπορεί να βρεθεί, αν ψάχνετε για μία δόση των εξωτικών χρωμάτων ή ένα πλήρες make-over.
 

Το έντονο χρώμα είναι το βασικό σημείο της διακόσμησης του Μαρόκου. Αντλώντας έμπνευση από το τοπίο του, αναζητήστε αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου από τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, λαμπερά χρυσά και ασημένια, χρώματα της άμμου της Σαχάρας, και πλούσια κόκκινα και  πορτοκαλί που πλάθει εικόνες όπως τα ηλιοβασιλέματα της Αφρικής... Βασιλικά μπλε, ζωντανά μοβ, σμαραγδένια πράσινα, τιρκουάζ, εκθαμβωτικά βαθυκίτρινα ( saffron ), βαθιά κόκκινα και τολμηρά βυσσινί.

Χρησιμοποιούν το μπλε σε πόρτες και παντζούρια για να αποτρέπουν τα κακά δαιμόνια. Χρησιμοποιούν συχνά και ουδέτερα χρώματα, όπως κρεμ, λευκό, της άμμου, μπεζ, για να δημιουργήσουν ένα πιο ήσυχο αποτέλεσμα σε χώρους κυρίως προσωπικούς και ιδιωτικούς. Οι τόνοι του μπλε μαζί με το γαλαζοπράσινο, το τιρκουάζ και το λευκό θυμίζουν την ομορφιά της κυανής ακτής. Οι πιο ζεστοί, πικάντικοι τόνοι, στα χρώματα της κανέλλας, του κάρυ, της πάπρικας και του σαφράν υπενθυμίζουν την πανταχού παρούσα έρημο.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι πλήρης από χρώμα αλλά τα έπιπλα χαρακτηρίζονται απλά. Καναπέδες και πίνακες, είναι φιλόξενοι και πολύ χαμηλά στο έδαφος. Η Μαροκινή επίπλωση βασίζεται σε περίτεχνο σφυρήλατο σίδερο, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα με έντονο ανάγλυφο, πλούσια ταπετσαρία, και περίπλοκο μωσαϊκό ή terra cotta λεπτομέρειες.

Υφάσματα σε πλούσια χρώματα με περίτεχνα σχέδια και υφές είναι χαρακτηριστικές του μαροκινού στυλ,όπως το μετάξι. Τα μαξιλάρια σε αφθονία, πολυτελή υφάσματα να κρέμονται από τα έπιπλα, ακόμα και από το ταβάνι. Πάνω από το καθιστικό, την τραπεζαρία ή πάνω από τα κρεβάτια, προσθέτουν ένα μυστηριώδες ύφος, που θυμίζουν σκηνές της ερήμου.


Ο φωτισμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης του Μαρόκου. Ο φωτισμός εστιάζει σε χαμηλό φωτισμό που δημιουργείται από τους λαμπτήρες και τα κρεμαστά κοσμήματα κατασκευασμένα από χρωματιστό γυαλί, μέταλλο και σκαλιστό ξύλο. Χρησιμοποιώντας κεριά σε παραδοσιακούς λαμπτήρες θα προσθέσει ένα επιπλέον ρομαντικό στοιχείο προκαλώντας εξωτικά αρώματα.
 

Τα δάπεδα από σκούρο ξύλο που καλύπτονται με βελούδινα περσικά χαλιά και μαξιλάρια που στοιβάζονται στο πάτωμα για να δημιουργηθεί η ιδανική βάση για ένα δωμάτιο που να αποπνέει Μαρόκο Το κεραμικό πλακάκι συχνά χρησιμοποιείται για το δάπεδο και δίνει μια πολύ ευπρόσδεκτη δροσιά στο ζεστό καιρό.

 Καθρέπτες για να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα ,που  διακριτικά αντανακλούν το φως στους τοίχους. Σε μεγάλες και πολύχρωμες γλάστρες ή καλάθια, εξωτικά φυτά, όπως η μπανάνα, δέντρα ή πάπυρο θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια όαση-όπως η αίσθηση σε ένα μαροκινό σπίτι.

 Τα αρώματα είναι απαραίτητα για να σας έρθουν αμέσως στο μυαλό τα μαροκινά παζάρια, μπορούν να δώσουν νέο στυλ και την τέλεια τελευταία πινελιά. Κεριά, σε πλούσια αρώματα με μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, σαφράν, ή άλλα εξωτικά μπαχαρικά.

Το καλύτερο για να διακοσμήσετε σε αυτό το στυλ ένα δωμάτιο είναι  μια ζεστή παλέτα των εξωτικών στοιχείων με παρουσία των πολύχρωμων υφασμάτων, κουρτίνες και τέντες θα το κάνουν να είναι πολύ ρομαντικό

 Αν ψάχνετε να φέρετε μια  εξωτική αλλά κομψή αίσθηση στο σπίτι σας, θα πρέπει να εξετάσετε τα κομψά μυστηριώδη στοιχεία που έχει το μαροκινό στιλ. Τα ζωντανά χρώματα με περίπλοκα σχεδιασμένο ξύλο και προϊόντα μωσαϊκό, αυτό το πολυτελές, δραματικό, και συναρπαστικό ύφος γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε σύγχρονα σπίτια.
Δείτε   τις φωτογραφίες και ίσως να βρείτε και εσείς κάποιες ιδέες Μαροκινού στυλ για κάποιο χώρο του σπιτιού σας. Προσπάθησα να σας δείξω και μερικές πιο light εκδοχές...

2 σχόλια:

  1. Πω πω χρώματα!! Θέλω να πάω ταξίδι στο Μαρόκο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγώ...είδα στο ίντερνετ μέρη μαγικά!!το φαγητό τους, τα παζάρια τους!!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!